Stavljanje žice

Jedna od važnijih stvari kod pčelarstva je užičavanje okvira. Na žicu stavljamo satnu osnovu koju pčele potom popunjavaju medom i leglom.

Bitno je kako stavljamo žicu, baš zbog toga što žica „podnosi“ teret meda.

Prije nego što stavimo žicu, neki pčelari koriste nitne ili zakovice koje se stavljaju u pripremljene rupe na okvirima. Nitne sprječavaju urezanje žice u okvir.

Žica bi trebala biti što napetija jer na taj način dobivamo čvrstoću i stabilnost koja nam je neophodna zbog satne osnove koju stavljamo na nju. Žicu možemo još dodatno napeti sa zatezačem za žicu.

Potom slijedi postavljanje satne osnove na žicu uz pomoć kotačića koji je namijenjen  za to ili uz pomoć transformatora.

Dolje možete vidjeti sve načine stavljanje žice na okvire, bilo LR okvire, AŽ okvire, okvir polunastavka ili Farrarov okvir.

Da bi lakše i brže stavljali žicu na okvire, u našoj ponudi možete nabaviti bušač okvira s 3 ili 4 svrdla. To u konačnici znači da vam za jedan okvir treba puno manje od 30 sekundi. Također, svaki okvir će imati isti razmak između rupa te će potrošnja žice i raspored rupa kroz koje prolazi žica biti još te će to sve pridonijeti stabilnoj satnoj osnovi na okviru.

Na pčelaru je da odabere koji mu je način najprikladniji i najbolji. Vodoravno ili okomito ili kombinirano stavljanje žice…

Najpopularniji proizvodi