Autor: Branko Relić

Knjiga: Pčelarstvo

Knjiga „Pčelarstvo“ od Branka Relića je najbolja knjiga za pčelare početnike, a i za pčelare koji se žele prisjetiti osnova pčelarenja.
Izuzetno bitne teme za pčelare početnike su obrađene vrlo temeljno od početka i to sam početak pčelarenja i osnivanje pčelinjaka, preko održavanja pčelinjaka i rada s pčelama. Potom budući pčelar početnik saznaje informacije o proizvodnji meda, peluda, propolisa, voska i načinu dobivanja istoga. Isto tako, u knjizi nalazimo i malo naprednije teme kao što je uzgoj, dodavanje i zamjena matica, pčelarenje s dvije matice, razmnožavanja društava i kako prepoznati bolesti i štetniku u pčelinjoj zajednici, selidba pčelinjih zajednica… Autor nas upoznaje s pčelinjom zajednicom kroz sva godišnja doba, od proljetnog razvoja, preko ljetne paše, jeseni te zime.
Knjiga „Pčelarstvo“ je tematski raznovrsno i sadržajno te je idealna knjiga za pčelare početnike jer donosi osnovna znanja na više od 2oo stranica lako razumljivog teksta.

Autor:Vjeroljub Umeljić

Knjiga: U svijetu pčela

Vjeroljub Umeljić uvodi nas u svijet pčela. Knjiga za pčelare „ U svijetu pčela“  vodi nas kroz mnoštvo prekrasnih ilustracija i lako čitljivog sadržaja koji nas upoznaje sa različitim temama npr tipovima košnica, izborom pribora za pčelarenje, tehnologijom pčelarenja, formiranje rojeva preko uzgoja matica pomoću Jenterovog aparata, tretmana bolesti i izrade opreme i pribora uz shematske prikaze sa mjerama.

Autor:Vjeroljub Umeljić

Knjiga: U svijetu cvijeća i pčela

Ova je knjiga plod autorova višegodišnjeg druženja s pčelama i prirodom te je rezultat proučavanja biljaka s medonosnog, kulturološko-filološkog i botaničkog aspekta. Atlas medonosnog bilja pisan je jednostavnim jezikom i čitatelj se može lako i brzo snaći i prepoznati svaku biljku u njezinom prirodnom okruženju i staništu. Nazivi i pojmovi vezani za medonosno bilje, osim na hrvatskom i latinskom, dani su i na ruskom, engleskom, francuskom, mađarskom, makedonskom i slovenskom jeziku. Pčelarima će uvelike pomoći uvid u cikluse cvatnje 333 vrste medonosnih biljaka s obzirom na promjene godišnjih doba. Navedene su karakteristike peluda i karakteristike medova, navedenih medonosnih biljaka. Osim visoko obavijesnog tekstualnog dijela, nude nam se i prekrasne fotografije svih biljaka – 333 vrste medonosnih biljaka, 1445 fotografija u boji!

Autori: Laktić – Bračić – Bodakoš – Tucak

Knjiga:Pčelarski priručnik

Autorski tim Laktić – Bračić – Bodakoš – Tucak u “Pčelarskom priručniku” govori o bitnim temama koje nisu toliko zastupljene u pčelarstvu, a to je higijena pčelinjaka te kako je povezana s bolestima pčelinjih zajednica i prevencija istih. Također, obradili su temu razvoja pčelinje zajednice uz veliki naglasak na gospodarsku maticu (profesionalnu pčelinju zajednicu) i svih tema povezanih s maticama (dodavanje matica iz nukleusa, dodavanja za vrijeme jakih paša, kako napraviti oplodnjak, ishrana pčela pri uzgoju matica, matice iz prisilnih matičnjaka, kubitalni indeks,bolesti matice, katalepsija matice, tehnika uzgoja mladih ličinki za presađivanje…), priprema pogača, priprema sirupa …

Novosti za pčelareBrendovi koje zastupamo